Sorgen för oss närmare varandra?


Min goda vän Micke förlorade sin pappa i förrgår. Vilken sorg!  Han blev 86 år och hade aldrig varit sjuk i hela sitt liv. Pigg, alert och snabb i benen. För en månad sedan blev han plötsligt så trött, fick diagnosen akut leukumi. Han somnade lugnt och stilla in kl 19.00 den 20 januari 2009. Micke hade förmånen att sitta bredvid sin pappa och hålla hans hand när han gick vidare till andra sidan.
Detta får mig att tänka på tomrummet efter min pappa som dog för 22 år sedan. Jag satt också vid pappas sida när han dog. Saknaden och sorgen efter honom blev väldig tydlig idag när vi talades vid på telefonen.
All kärlek och omtanke till dig Micke och din familj.

Här finns färgstarka kläder och inredningsdetaljer



En härligt färgsprackande butik på Malmskillnadsgatan 42

Kläderna sys upp endast i ett begränsat antal. Porslinet är handgjort och jättefint.

 Med trevlig och tillmötesgående personal

             


Lyssna nu till Hayhouseradio. com

 
Doreen Virtue




10:00 am PST
Rebroadcast from January 14, 2009
Angel TherapyTM with Dr. Doreen Virtue
Angel Therapy: January 14, 2009
with Doreen Virtue

Jenny Nyström och lite om jultraditionen


        

Jag hittade lite information om jultraditionen som jag tyckte var intressant.  Nu när julen är slut för denna gång.
Jag infogar några av Jennys fantastiska bilder.

Jenny Nyström
, född i Kalmar 13 juni 1854, död 17 januari 1946  konstnär och illustratör med en förkärlek för tomtar. Hon är känd för att ha gett jultomten ett ansikte i Sverige.

Lite om julen och dess traditioner

I Sverige firar vi jul den 24 december då vi äter julmat och ger varandra julklappar. Julafton kallades förr för stora dopparedagen, då man doppade brödet i grytan. I de flesta länder är det den 25 december som är den stora dagen då man firar julen och ger varandra julklappar. Men varifrån kommer våra traditioner?

Nordisk folktro

Man trodde förr i tiden att alla döda själar kom ner till jorden natten mellan den 24 och 25 decmeber. Det finns mycket skrock i den gamla folktron om att det var mycket magi i görningen just julnatten. Det påstods att djuren kunde tala denna natt. Man satte ut gröt till gårdstomten eftersom annars skulle han bli arg och hitta på hyss och ställa till det för gården flera år framöver. Man satte också fram öl på bordet, öl som skulle vara till änglarna. Ljusen skulle brinna ner och inte släckas denna natt, annars skulle det snart bli dödsfall i familjen.

Doppet i grytan kommer från medeltiden då man hade en gryta med köttspad. När man var hungrig så doppade man brödet i spadet under tiden man gjorde i ordning alla julförberedelser. Det var ju slakt inför julen och mycket att göra i köken. Under medeltiden så fastade man dagarna före jul och då var det inte tillåtet att äta kött, men om man doppade sitt bröd i köttspadet så kunde man ändå få i sig lite näring och stilla sin hunger.


Jultomten

Det råder delade meningar om varifrån tomten kommer. Om vi går utanför Sverige så har vi en historia om "urtomten" som skulle komma ifrån nuvarande Turkiet i staden Patara. År 270 föddes en pojke som fick namnet Nikolaus. Han blev så småningom biskop i staden Myra. Denna biskop var mycket generös och skänkte gärna gåvor och presenter till barn i första hand men även till de fattiga. Härav skulle då julgåvorna härstamma. St Nikolaus blev efter sin död helgonförklarad och blev då alla barns och sjöfarares skyddshelgon.

Under reformationen och den Lutherska läran tog man bort helgonens betydelse och speciellt då St Nicolaus eftersom kyrkan ansåg att han vände barnen från Kristus. Eftersom detta helgon var speciellt kärt så lät kyrkan honom få vara kvar men i en annan skepnad, och kallade honom för "Julmannen". Han fick då sitt karaktäristiska utseende med långt vitt skägg och röd mantel. Jultomten heter ju i många länder Santa Claus som kommer av St Nikolaus.


Tomten i Sverige

Dagens svenska tomte började först på 1870-talet att dela ut julklappar. I det gamla bondesamhället fanns det ju redan tomtar på gårdar och i stugor. Dessa tomtar hade inget alls med julen att göra. Det var inte många som egentligen hade sett tomtar, men de som hade sett dem beskrev dem som småväxta och med grått kläde. De hade också långt vitt skägg och en röd luva. Innan tomten började dela ut julklappar så var det julbocken som hade denna uppgift.

Jenny Nyström (1854-1946) var den som skapade bilden av den svenska tomten. Det var den gamle gårdstomten som fick vara förlaga för hennes tomtar. Så småningom blandades bilden av St Nikolaus och svenska gårdstomten. Den stormagade tomten som säger "Ho Ho Ho" är dock en produkt av USA och Coca Cola reklamen som startade på 40-50 talet och har ingenting att göra med vår svenska tomte.


Julgranen

Att ta in ett träd och klä detta med ljus och dekorationer är en tradition som ursprungligen kommer från Tyskland. Det var från början ingen gran utan ett vanligt träd. Den första svenska julgranen vi känner till, fanns 1741 på Stora Sundby i Södermanland, hos familjen Wrede-Sparre. Först efter senare delen av 1800 talet började julgranen förekomma mer allmänt.  

Seden att ta in en vintergrön växt under årets mörkaste tid härstammar redan från förkristen tid.  I den levande växten fanns det kraft och magi som skulle bringa hälsa och goda skördar inför kommande år.


Att fira julen

Ordet jul (yule) är ett mycket gammalt fornnordiskt ord. Man firade denna högtid vid vintersolståndet (21 december). Man firade ljusets återkomst med olika festligheter som midvinterblot och offerfester.

Jesu födelse började firas i Sverige kring 1000-talet när det kristna budskapet nådde våra breddgrader


HARMONISK RIKEDOM



James Arthur Ray skriver om hur man attraherar det liv du alltid drömt om. Denna bok har jag köpt idag.

Vedic Art kurs !



Jag ska gå en Vecic Art grundkurs 17 och 18 januari på Atelje Ciresia, och det ska bli spännande.

"Vedic Art är inte ett sätt att lära sig måla utan ett sätt att lära sig leva "


Vedic Arts 17 principer har sitt ursprung i de indiska Veda skrifterna.

I dessa skrifter, som av en del anses vara den första kunskapen som kom till människan, finns all kunskap om hur vi ska leva livet så att vi slipper sjukdomar och annat otrevligt. T.ex. springer också Ayur Veda ur samma skrifter och den delen handlar just om hur vi kan hålla oss friska. Eller den delen som kallas Stapatya Veda där vi kan lära oss hur vi bygger och bor i hus som främjar vår hälsa och våra liv.


Detta måleri som hjälper människor höja sitt medvetande, öppna dörren in till sin egen kreativitet och livslust, helt utan krav vare sig på prestation eller teknik.

Öppna spiritualister erbjuder seanser varje söndag.


S:t Göransgatan 66, Kungsholmen Stockholm, Tfn. 08-749 06 98 

Vår visdom.

Vi vill leda spiritualismen in i tvåtusen talet. Vi vill sprida kännedom om spiritualismens filosofi som en helande livsåskådning.

Vi vill visa hur spiritualismen har för inverkan på det vardagliga livet
som en helande energi, andevärlden hjälper till att skapa förståelse
och ett vidgande medvetande.

Med spiritualismen vill vi skapa en värld där alla är betydelsefulla
och kan leva upp till sitt fulla potential.

Med hjälp av andevärlden vill vi påvisa att alla kan finna ett högre mål
med sina liv.

Genom kontakter med andevärlden, föredrag, kurser och studiecirklar
ger vi intresserade tillfälle att uppnå ett högre tillstånd.


Ärkeänglar


Här kan du läsa lite om några av de olika ärkeänglarna:

Ärkeängel Ariel - namnet betyder: Guds lejon/lejoninna. Ariel är planeten Jordens ärkeängel. Hon arbetar även med att ge healing till djuren. Kalla på Ariel för hjälp med miljön eller för att få hjälp med att hela ett djur. Hon kan även hjälpa dig att få kontakt med älvorna.


Ärkeängel Azrael - namnet betyder: Guds hjälpare. Azrael kallas ibland dödsengeln då han ofta möter människor vid tidpunkten för deras övergång till andevärlden där han eskorterar dem till den andra sidan. Han hjälper dem känna sig älskade och trygga. Azrael hjälper även präster och andra andliga ledare.


Ärkeängel Chamuel - namnet betyder: han som ser Gud. Chamuel kan hjälpa oss finna nya relationer, vänner, arbete, kärlek eller ett borttappad föremål. När du funnit det du sökt hjälper han dig att bevara det nya. Kalla på Chamuel för hjälp med att reparera olika situationer i personliga eller arbetsrelationer.


Ärkeängel Gabriel - namnet betyder: Gud är min styrka. Gabriel är budskapens ängel och hjälper således författare och journalister. Kalla på Gabriel för att hjälpa dig med olika former av kommunikation.


Ärkeängel Haniel - namnet betyder: Guds salighet. Kalla på Haniel när du vill känna kontakten med universum, när du exempelvis skall hålla en föreläsning, möta någon för första gången, gå på en date, en arbetsintervju m.m.


Ärkeängel Jeremiel - namnet betyder: Guds nåd. Jeremiel är en inspiratör som motiverar oss till att ägna oss åt healing eller annat andligt arbete. Kalla på Jeremiel om du känner att du sitter fast på din spirituella väg eller för att hjälpa dig känna entusiasm över din andliga väg eller ditt andliga arbete.


Ärkeängel Jophiel - namnet betyder guds skönhet och är artisternas ärkeengel. Hon kan hjälpa dig när du skall starta nya projekt. Hon kan även hjälpa dig skingra dina tankar så du återfinner friden inom dig själv.


Ärkeängel Metatron - namnet betyder: närvarons ängel. Metatron arbetar tillsammans med Jungfru Maria för att hjälpa barnen både på jorden och i andevärlden. Kalla på Metatron när du behöver assistans med dina barn. Metatron hjälper även yngre att öppna upp för sin andliga medvetenhet.


Ärkeängel Michael - namnet betyder: han som är som Gud eller han som ser ut som Gud. Han är ärkeengeln som hjälper oss släppa rädslor och ger oss mod att förändra. Han är beskyddare för poliserna och han ger oss styrka till att följa våra egen sanning. Kalla på Mikael om du känner dig rädd eller förvirrad. Han kan också hjälpa dig med problem som rör mekaniska eller elektriska saker.


Ärkeängel Raguel - namnet betyder: Guds vän. Han är rättvisans ärkeängel. Kalla på honom när du känner dig överkörd och manipulerad. Raguel hjälper dig genom att ge dig vägledning till hur du skall återfå din balans i olika relationer. Du kan också be Raguel hjälpa någon annan som du känner blivit orättvist behandlad.


Ärkeängel Raphael - namnet betyder: Gud helar. Raphael hjälper till vid healing. Kalla på Raphael när du eller någon annan är sjuk (även djur). Be Raphael hjälpa dig i ditt arbete med healing. Han beskyddar även människor som är på resa.


Ärkeängel Raziel - namnet betyder: Guds hemlighet. Det sägs att Raziel stå så nära Gud att han kan höra alla gudomliga konversationer om universella hemligheter och mysterium. Kalla på Raziel när du vill förstå esoteriskt material eller för att få hjälp med att manifestera.


Ärkeängel Sandalphon - namnet betyder: broder eftersom han är Metatrons tvillingbror. Sandalphon är musiken och bönens ärkeängel. Han assisterar ärkeengel Michael i att rensa bort rädslor och effekter av rädslor. Sätt på stämningsfull musik och kalla på Sandalphon för att lösa upp spirituell förvirring.


Ärkeängel Uriel - namnet betyder Gud är ljus. Ärkeängel Uriel sänder sitt ljus till problematiska situationer som ger oss styrka att finna lösningar. Kalla på Uriel när du känner att du sitter fast i en situation där du behöver kunna tänka klart för att finna svar.


Ärkeängel Zadkiel - namnet betyder Guds rättfärdighet. Zadkiel hjälper oss att nå frihet genom förlåtelse och han är känd som ärkeängeln över dem som förlåter. Du kan kalla på Zadkiel för att hjälpa dig släppa toxiner från ilska och en oförmåga till att förlåta dig själv och andra människor. Zadkiel hjälper oss se andra med kärlek och förståelse istället för dömande.


Vad är det för ljusfenomen på min axel?


Läste på nätet om orber, men detta består av flera ihopsatta ringar om man zoomar in. Någon som vet?


Hay House Radio.com



www.hayhouseradio.com fantastiska föreläsare cochar om livet.

january 8, 11:00 am - 12:00 pm PST
The Colette Baron-Reid Show
Host: Colette Baron-Reid
The Quest to Have it All: Your Journey to Wholeness
Colette kicks off her radio series on the Quest to "Have It All." Listen in as Colette explores your personal Quest and gives you insight on the important universal characters and

20090107 Vinterpromenad i tiominusgrader runt Judarnsjön



Jag & Micke tog en härlig promenad, det var folk som åkte skridskor och skidor på sjön. Micke tyckte vi skulle promenera över sjön men jag vågade inte. Gå på isar är inte min grej, jag är alldeles för rädd för att trilla i även om isen är tjock.

Nerja i södra Spanien



NERJA en underbar plats i södra Spanien omgiven av Sierra Nevada bergen
Sierra Nevada ("den snöklädda bergskedjan") är en
bergskedja i Andalusien i södra Spanien med 20 toppar på över 3000 meter.

Närheten till Costa del Sol innebär att detta är en av de mycket få platser i världen där det är möjligt att åka skidor under dagen och ta ett kvällsdopp i havet, samma dag.
Här kommer jag  förhoppningsvis inom kort att bo under vinterhalvåret.


Angelica Wiik min favoritkonstnär

       
Hennes färgstarka målningar är så fina. De finns att beskåda på Fjäderholmarna i galleriet.
Det finns ett ställe som heter Ingalunda och
ligger mitt i byn Hedvigsfors
utefter riksväg 305 mellan Delsbo och Hassela i norra Hälsingland.
De beskriver sig själva på hemsidan: www.ingalunda.se
Från mugg till skulptur.
Glittrande spegling
i guld och glas.
Trädandarnas paradispark.

Ett fantastiskt ställe.Dit åker jag varje sommar för att ta en kaffe i trädgården samtidigt som jag tittar på alla vackara målningar och sedan tar jag en titt in i ladan som är fylld av keramik. När jag åker därifrån har jag minst två muggar med mig hem.

Min fina tappra mamma



Mamma fyllde nyligen 75 år och livet tillsammans med henne har varit fylld med glädje, galna historier, melodikryssande, lappvisor, turalleri hurra, tokiga hattar, livliga diskussioner, mängder av kramar, sångtextskrivande till allas kalas och massor av skratt. Hon har genom åren haft sex hjärtinfarkter och tre strokes. Ofattbart, hon står här två veckor efter sin senaste stroke med en lätt/medelsvår afasi . Hon har en återhämtningsförmåga som är fantastisk. Efter varje gång ser hon framåt även om det är tungt ibland. Hon har varit sjuk de senaste 30 åren från och till  ibland väldigt illa däran och det har fått mig att försöka ta tillvara på varje dag, att glädjas åt alla stunder vi får tillsammans. Livet kan förändras på en sekund.

MITT MOTTO:  Skjut inte upp till morgondagen det du kan göra idag i synnerhet när det gäller att säga att jag älskar dig, ge en komplimang , ge varandra tid, lyssna på varandra, kramas,  eller ta en kopp kaffe med en god vän/syster/son/dotter/mamma/pappa/mormor/farmor/farfar/morfar/moster/kusin/faster/farbror/ medmänniska.

Gudinnor ur den grekiska mytologin.



Jag har varit på en intressant och berörande föreläsning ikväll. Kristina von Rein föreläste och läse ur sin bok, HelAnde budskap välj moder jord nu.  Titta in på hennes hemsida www.helandevision.se  

Kärlek & Relationer & Frustration



Kärlek och relationer.
Tänk att det är så lätt med vänskapsrelationer och så svårt ibland med kärleksrelationer.
Den frånvarande blicken, låtsasvara döv kroppsspråket, repektlöst göra något annat som titta på tv, glo in i dator eller telefonens display stör i mitt försök att bli förstådd. Alla argumentationer som skriks ut i frustration. Det behöver inte vara den som skriker högst som måste ha fel. Det är frustration som kommer ur min mun, irritationen av att det aldrig sker någon förändring. Samma konflikter i repris som om någon svalt ett karbonpapper.
Men ibland kommer den beriande humorn och löser upp lite av den smutsiga energin som omger oss. Vi skrattar och lägger locket på tills nästa gång. Min tro på positivt tänkande och allt du säger och tänker formar din framtid är svår att hålla fokus på ibland. Tålamod är nog mitt karmajobb i detta liv.

Citroner & Apelsiner

    

Doften av apelsiner och citroner är min absoluta favoritdoft.  Den friska doften är så fräsch.Tänk sedan när jag bor i Spanien och får möjligheten att plocka dessa frukter direkt från träden. Ett litet recept på en snabb och god marängtårta.

Marängbottnar från affären
Vispgrädde blandas med lemon curd och läggs i mitten av tårtan
Överst vispgrädde och färska jordgubbar och färsk citronmelliss
Mums, prova och njut!

Min bok den omtänksamma pappans väg



Jag har lagt upp ett kapitel till på www.kapitel1.se.
Men min inspiration är inte på topp, jag undrar varför.

Frosten glittrar, halvmånen lyser och ljusen inomhus värmer så gott.


Nötskrikan vid mitt fågelbord.




En nötskrika har besökt mitt fågelbord under flera dagar. Den föredrar nötterna som är paketerad i ett grönt nät. På fågelhusets tak sitter den och pickar i nötkorgen medan jag sitter vid köksbordet och beundrar denna vackra fågel.

Stadsvandringar








Grundläggande information

Typ:Underhållning och kultur - Allmänt
Beskrivning:En grupp för er som intresserar sig för Stockholms historia. Dess gamla krogar, poeter och konstnärer, hus och miljöer och förändringar genom historien. För er som är intresserade att få inbjudningar till stadsvandringar med Peter Frisk.

Medlemmar kommer att få olika inbjudningar till specialturer med Peter Frisk.

Kontaktinformation

E-postadress:
Webbplats:http://www.stadsvandringar.com/
Kontor:Stockholm
Plats:Box 2328

Konstutställning Atelje Ciresia






Konstutställning


GUDINNORNA I LJUSET

18 konstnärer visar konst och konsthantverk

Ateljé Ciresia, Mariatorget 1 C

Utställningen pågår t o m tisdagen den 13 januari

Öppet 12 - 18 Fritt inträde


Föredrag


Den 4/1 2009 är Kristina von Rein ljusvärd för utställningen

kl 17  Pratar hon om sin kanaliserade bok: Välj Moder Jord nu - Helande budskap

Hon kommer även att berätta om Gudinnans återkomst och om hur olika gudinneenergier/arketyper

uttrycker sig på det personliga planet- (oftast i kvinnor, men förstås också i män).

Ateljé Ciresia, Mariatorget 1 C

Inträde till föredraget: 150 kr/pers.


RSS 2.0